Statul în fața calculatorului ore întregi, că ne place sau nu, este un viciu. Poate cel mai cumplit viciu al omului modern. Fie că slujba ne obligă sau doar de plăcere, stăm țintuiți cu orele într-un scaun la birou. Sedentarismul ăsta clar nu poate duce la ceva bun, dar există soluții pentru a atenua efectele negative ale statului la birou.
Aș zice că cel mai important element este chiar scaunul pe care stai, chiar dacă mulți îl considerăm doar o banală piesă de mobilier, un scaun bun face diferența dintre un viitor bun și unul dureros. Se știe că șezutul în perioade lungi provoacă un stres suplimentar coloanei vertebrale și mușchilor spatelui, iar pentru a preveni durerile de spate și, Doamne-ferește, bolile asociate statului pe scaun, este recomandat a se folosi la birou un scaun ergonomic de bună calitate, în niciun caz fotoliul … fie el și din odaie, canapeaua sau vreun scaun de bucătărie.
Când te-ai hotărât să faci un bine spatelui tău și vrei să achiziționezi un scaun de birou trebuie să ții cont de anumite detalii.
În primul rând, nu toți suntem croiți pe același calapod, deci un scaun care îi este foarte bun vreunui amic sau coleg de muncă, nu este sigur că și ție îți va oferi același grad de confort. Cauzele pot fi multiple… de la diferențe de înălțime și greutate sau proporțiile corpului fiecărui individ, până la modelul biroului propriu și poziția calculatorului sau tastaturii.
Cel mai important element la alegerea scaunului este spătarul, mai precis, suportul lombar, care este de altfel un element caracteristic al scaunelor ergonomice. Este recomandat ca spătarul să urmeze conturul natural al spatelui, al coloanei vertebrale în zona lombară.
Materialul folosit pentru tapițerie. Chiar dacă sună tentant să ai un scaun de birou din piele, ar trebui să ții cont de faptul că pielea folosită pentru scaun nu îți lasă corpul să respire, rezultatul fiind transpirația. Poate cele mai înțelepte alegeri ar fi tapițeriile cu plasă (mesh), dar depinde și de gusturile fiecăruia.
Lățimea șezutului este o altă caracteristică de luat în seamă, dar și adâncimea. Pe un scaun prea îngust, normal, apare senzația de disconfort într-un timp relativ scurt. La fel, dacă șezutul scaunului este prea mic sau prea mare în adâncime presupune un stres suplimentar pentru picioare.
La achiziționarea unui scaun mai trebuie să ții seama de înălțimea biroului și de propria înălțime, astfel încât scaunul cumpărat să permită prin reglajul înălțimii o poziție corectă a spatelui.
Cotierele scaunului ar fi de preferat să fie reglabile, dacă nu în diverse poziții – față-spate, lateral (ceea ce ar fi ideal), măcar sus-jos să poată fi reglate în concordanță cu înălțimea fiecăruia.
Un element nu foarte întâlnit, ce-i drept, ignorat de mulți oameni, deși extrem de util, este tetiera. Crede-mă pe cuvânt, dacă îți alegi un scaun prevăzut cu tetieră, gâtul tău îți va mulțumi pentru suportul oferit după ore întregi de încordare. Dacă tetiera mai este și reglabilă, poți fi sigur că faci cea mai bună alegere.
Iată, deci, că achiziționarea unui scaun de birou nu este un lucru chiar așa de simplu, mai ales că de acest mic accesoriu de mobilier depinde mult sănătatea noastră, a celor care petrecem zilnic ore întregi în fața calculatorului.