Acas' guest post De ce este important agentul refrigerant folosit la aerul conditionat

De ce este important agentul refrigerant folosit la aerul conditionat

2 minute de citit
0
0
1,473

Initial, firgiderele si aparatele de aer conditionat utilizau pentru traseul frigorific gaze toxice si inflamabile. Amoniacul, propanul si clorura de metil pot provoca grave accidente si chiar moartea la scurgere. Inventarea primului gaz non-inflamabil de clorofluorocarburi i se datoreaza lui Thomas Midgley, Jr. Din 1928, denumirea de „freon” a devenit marca inregistrat pentru toti agentii refrigeranti pe baza de cu CFC (clorofluorocarbon), HCFC (hidroclorofluorocarbon) sau HFC (hidrofluorocarbon).

aer conditionat tip caseta

Toate aceste nume date agentilor frigorifici, ca de pilda R-11, R-12, R-22 sau R-134A sunt date in functie de numarul relevant pentru compozitia moleculara. Cel mai frecvent utilizat amestec care serveste pentru racirea si confortul spatiilor interioare ale cladirilor cu diverse destinatii (rezidentiale, comerciale etc.) este popular sub numele R-22 (clorodifluorometan).

R-12 a servit pana in 1994 la crearea unui ambient agreabil, cu temperaturi racoroase in autovehiculele din SUA. Decizia inlocuirii acestui agent cu R-134A s-a luat o data ce s-a ajuns la concluzia ca vechiul refrigerant avea un potential marit de reducere a stratului de ozon. Din acest motiv, agentii R-11 si R-12 au fost scosi din uz pe teritoriul SUA. Ca alternativa s-au creat alti agenti frigorifici precum R-410A, care a fost utilizat initial de Carrier Corp sub brandul Puron.

Modernizarea in domeniul agentilor frigorifici moderni a venit din considerente ecologice. HCFC-urile actualmente sunt si ele in curs de eliminare conform Protocolului de la Montreal. Problema majora in calea eliminarii complete o reprezinta acele corporatii care sustin ca nu exista alternative viabile pentru HFC. Greenpeace a adus in atentie inca din 1992 necesitatea infiintarii unui laborator pentru cercetarea unui agent de racire pentru ozon si clima alternativ, obtinand ulterior drepturi de brevet pentru un anumit amestec de hidrocarburi  bazat pe izopentan si izobutan. Whirlpool, Bosch si LG au preluat ideea incercand sa implementeze tehnologia in tarile din Europa si Asia.
Germania a interzis la randul sau frigiderele CFC in 1995.

La ora actuala, se depun mari eforturi in ideea producerii de agenti frigorifici ecologici, care sa nu dauneze mediului inconjurator. Multe din split-urile moderne cu AC, noile casete de tavan LG, duct-urile pentru tubulaturi si alte solutii de climatizare, atat rezidentiale, cat si pentru spatii comerciale, folosesc in prezent numai agenti refrigeranti care au primit certificarea de „ecologici”. Un utilizator interesat de protectia mediului va lua in considerare si acest aspect atunci cand intentioneaza sa isi doteze locuinta, biroul sau alte spatii interioare cu un aparat de aer conditionat, indiferent de tipul acestuia: de perete, de tavan, portabil/mobil, multisplit etc.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria guest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.