Acas' aceste cuvinte ne doare Vine iarna, bine-mi pare, în toată țara-i sărbătoare

Vine iarna, bine-mi pare, în toată țara-i sărbătoare

4 minute de citit
0
0
1,426

Ura! E decembrie, e iarnă, se apropie sărbătorile, curând o să înceapă să ningă, străzile vor fi acoperite de zăpadă, drumarii vor fi din nou luați pe nepregatite de ninsori că doar nu e normal să ningă tocmai acum. Pe toate drumurile vom vedea, ca în orice an, blocaje, nervi, accidente.
Dar să nu lasam asta să ne strice atmosfera de sărbătoare.
Colindele se vor auzi peste tot: pe stradă, în magazine, în taxiuri unde vor înlocui manelele de zi cu zi. Străzile vor fi din nou pline de colindători, cu capra, cu ursul, cu steaua sau cu ce dracu’ mai are omul pe lângă casă și va trebui să ai buzunarele pregatite să le dai la toți, dacă vrei să scapi neînjurat. Colindători vor fi și prin tramvaie și autobuze, că doar acum se reprofilează și cersetorii ; nu e frumos să scoți handicapul în evidență tocmai acum de sărbători, lasă și ei la o parte p’aia cu sunt un nevăzător surdo-mut și am cinci copii acasă care n-au ce să mănâncă. Acum e sezonul urăturilor de la mulți ani, frumos, cu sorcova vesela, cu cântecele care ung fraierii la inima: „de Crăciun, de Crăciun oamenii sunt buni”. Deci, pregătește-te! Multă răbdare, cocoloașe de vată în urechi și câteva kile de monede în buzunare ar trebui să fie de-ajuns.

Eh! Lasă că nu punem la suflet toate astea. E sezon de sărbătoare. Tot romanul cu frica de Dumnezeu și-a umplut deja mațele numai cu rădăcini, frunze și alte bolbotine și n-a pus picătură de carne în gură (chiar târfele de pe centură au respectat regula) că doar e cel mai mare păcat să mănânci carne în postul Crăciunului. Poți să furi, să omori, să înjuri, da’ nu cumva să te împingă Satana de la spate și să te atingi de carne, că ai belit-o. Acum gata. Gata cu mațele verzi, gata cu fasolea și bășinile de rigoare. Acum că toți sunt puri și au scăpat de păcate, e timpul să înceapă bairamurile. Iar o să fie buletinele de știri pline de ambulanțe care au dus la spitale sutele de cheflii, iar se fac statistici, în ce judet s-a mâncat mai bine, cine-s campionii la golit butoaie de vin. Dar tot răul e spre bine. Acum își freaca mainile și farmaciștii, că doar explodează vânzările la Colebil, Anghirol, Triferment.

Dacă e chef, păi chef să fie. Parcă văd că nici anul ăsta nu scăpăm de Hrușcă. Asta vine mai regulat decât ciclul la babe virgine. Iar face drumul tocmai din Canada cu copacul lui plin cu flori, că doar leru-i ler și iarăși ler. Hai, Hrușcă treacă-meargă, că îi inofensiv săracu’. Da’ beleaua mare e că apare și Fuego. Acum e sezonul lui. Acum își dezlipește mațele de șira spinării. Când apare iar cu fața aia de futincurist bătut cu lopata și începe să miorlăie ca un broscoi castrat, e moartea pasiunii. Îi dă iar cu „împodobește mamă bradu” de se umectează toate babele.

E sărbătoare. E timpul să ne aducem aminte unii de alții, să ne trimitem din nou mass-uri impersonale cu urări de la mulți ani, luate de pe saituri ieftine și să ne umflăm în pene că ne știm cu CTRL C / CTRL V. E timpul să uităm de cele rele și să ne împăcăm unii cu ceilalti, urmând exemplul Zăvorancei care o să plângă la pieptul mă-sii în direct la Măruță în emisiune. Că tot veni vorba de Măruță, măcar ăsta nu o sa facă nimic deosebit să fie penibil de sărbători. E penibil tot timpul, așa că nu o să se vada nicio diferență.

E veselie în toata țara. Aleșii neamului se vor gândi din nou la oamenii pe care-i cârmuiesc, vor băga din nou, mâinile adânc în sacii cu bani publici și vor da la toți alegătorii câte o burtă de mâncare fiindcă se știe că mai nou românul s-a facut al dracului și nici nu se atinge de ștampila de vot dacă nu-i dai ceva. Orice. Nu contează ce, da’ musai să-i dai ceva gratis. Și stricat să fie, dar numai să fie.

Of! Ieșim noi și din iarna asta, al dracu să fie ăla care mai intră în următoarea.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria aceste cuvinte ne doare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.