Acas' reclame Amintirile mă chinuiesc – 5. Tehnologie din vremuri demult apuse

Amintirile mă chinuiesc – 5. Tehnologie din vremuri demult apuse

3 minute de citit
2
0
3,166

Mai nene, s-a întors lumea cu fundu-n sus și ne-am umplut de tot de tehnologie. Acum dacă îți place de cineva, nu îi mai trimiți timid(ă) bilețele … îi dai o remorcă de like-uri pe Facebook. De sărbători nu îți mai suni persoanele dragi să le zici un „la mulți ani”, ceva, le dai un mass pe mess, iar pozele nu se mai păstrează în album foto ci pe harddisk și se șeruiesc pe Flickr, Facebook sau cocălărescul hi5 să le vadă toată lumea.

hp laptopAmu îs la modă tabletele, telefoanele deștepte, laptopurile. Chiar dacă tehnologia s-a schimbat, dorința de a le avea a rămas aceeași. Dacă mai demult trebuia să dezlipești zeci de etichete de pe sticlele de suc pentru a participa la un concurs, acum e deajuns să trimiți un sms cu un cod sau să scrii un articol pe blog. Ca în cazul de față: blogger-ul Groparu’ și compania evocomputers.ro au pus la bătaie un laptop HP recondiționat.

Harddisk de 160 de giga, memorie 4 GB, procesor de 1.8 Hz și alte alea la care nici nu îndrăzneam să visez în urmă cu ceva ani, pe când mă chinuiam să înțeleg ceva din limbajele de programare și mă uitam cruciș la liniile de comenzi din BASIC, pe când aveam … tot un fel de laptop, doar că în loc de monitor aveam un televizor Olt alb-negru… DVD-ROM sau memory stick – țineau de domeniul SF-ului, toate datele erau stocate pe casete audio și singurul mouse pe care îl știam era … Mickey Mouse.

hc 90

Calculatorul cu pricina nu era HP, ci … HC. HC 90 mai exact. Cu procesor Z80 de 4 MHz și imensa memorie RAM de 64 kB. Cu 16 culori (de fapt 8 în varianta închisă și deschisă) și un difuzor intern, încorporat în tastatură.

O adevărată bijuterie. Numai că nu era al meu, norocosul posesor al HC-ului era un amic de la care îl mai luam cu împrumut din când în când, plătind din greu cu abțibilduri cu fotbaliști sau surprize Turbo.

Nu o să uit cum a fost când am adus prima dată calculatorul acasă ; sper numa să fi uitat vecinii, că s-au speriat toți când au început să le apară imagini dubioase la televizoare. Calculatorul ăla bruia frecventa TVR-ului și ce făceam eu pe calculator acasă, vedeau vecinii, live.

Dă-i unui copil, un calculator cu un program care citește texte și să vezi atunci belea. După ore întregi în care ecranele bruiate au fost pline de băga-mi-aș … sugi … morții, paștele, cristoșii și toate crucile mă-tii și alte vorbe de dulce, vecinii au cedat nervos și s-au strâns ciorchine la noi la ușă, că doar eu eram singurul de pe acolo care avea cât de cât contact cu tehnologia. Surpriza a fost totală și pentru toate părțile implicate: vecinii când m-au văzut răzând ca un cretin în fața ecranului plin de înjurături, eu m-am speriat teribil când i-am văzut pe toți grămadă, pregătiți să mă linșeze, dar și părinții mei care mă credeau un îngeraș incapabil să scoată pe gură vreo înjurătură sau un cuvânt vulgar.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria reclame

2 Comentarii

 1. spanac

  19/04/2012 la 1:12 pm

  lol ma :))

  hc n-am avut, dar am pornit de la 286 cu ecran alb negru, in 1992 parca :))

  Dă-i replica

  • oltelean

   19/04/2012 la 9:21 pm

   pfoai, ala era apogeul tehnologic atunci… avea maus, unitate centrala si se incarcau jocurile repede, nu trebuia sa asculti 10 minute de piuituri pana se incarca un joculet

   Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.