Acas' aceste cuvinte ne doare Șoc ! Senzațional ! Numai aici ! O veste teribilă! sau realitatea de dincolo de titluri

Șoc ! Senzațional ! Numai aici ! O veste teribilă! sau realitatea de dincolo de titluri

4 minute de citit
6
0
1,338

om tvDupă fiecare buletin de știri rămân cu un gust amar și cu senzația că omulețul ăla de dincolo de ecran îmi subevaluează inteligența. Indiferent de postul tv (că toate îs făcute pe același calapod) mononeuronalii cititori de prompter se întrec la aruncat în eter cu știri care mai de care mai alarmiste.

Dar cum mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană, nici știrea fără un titlu senzațional nu prezintă interes. În goana după rating se calcă în picioare orice cod etic. Deontologia profesională jurnalistică a fost înlocuită de rating, de market share. Pentru ei, oamenii de rând nu mai reprezintă altceva decât niște cifre reci din grafice colorate.

Orice banalitate devine senzațional, privită dintr-un unghi favorabil, orice dramă este stoarsă la maximum fără pic de rușine.

Rețetă ieftină, oricând la îndemână de știre senzațională care… cutremură privitorii naivi:

Șoc! Groază! Un nou cutremur în Vrancea.

Ieri, 27 ianuarie 2014, la ora 21.25, țara a fost zguduită de un nou cutremur cu o magnitudine de 3.2 la o adâncime de 125 de km în zona Vrancea. Combinată cu imagini de clădiri dărâmate de cutremure de prin Italia, Noua Zeelandă sau de la marele cutremur din 1977, panica este asigurată.

Bineînțeles că privitorii trebuie sfătuiți cum să se salveze în caz de cutremur, apoi dacă tot s-a deschis subiectul trebuie inventariate clădirile cu bulină roșie, iar vinovații pentru starea deplorabilă a clădirilor respective sunt mereu „ăilalți”, în funcție de apartenența politică a postului. Un fel de a arunca pisica moartă în curtea vecinului.

Simplu, la îndemână, un material șocant pentru ținut în priză telespectatorii cel puțin o jumătate de oră și audiență maximă.

Da. Toate astea reprezintă realitatea, real este și cutremurul de ieri, dar totul constă în cum se prezintă „știrea”. O simplă vizită pe site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului te lămurește că astfel de „știri senzaționale” se pot genera la comandă aproape în fiecare zi. Aproape zilnic se cutremură Vrancea, că doar de aia e zonă seismică, ce mama peștelui.

Statisticile reprezintă un alt factor prin care oamenii sunt speriați zilnic, că doar se bazează pe niște studii și analize făcute cu profesionalism. Mda.

Senzațional!!! Mai mult de 30% din români nu au loc de muncă.

grafic josIată un exemplu de titlu care spune totul. Mama lor de români leneși care stau cu mâna întinsă, că-s șomeri. Îți dai seama? O treime dintre români nu au unde lucra.

Ce e greșit în acest titlu? Nimic. Așa e. Mai mult de 30% dintre români nu au un loc de muncă, dar aceste 30 de procente cuprind copii de până la 14 ani (15,5% din populația țării) și bătrânii de peste 65 de ani, (14,7%care au muncit destul la viața lor.

Simplu, cu iuțeală de mână și nebăgare de seamă, specialiștii în fabricat știri mai contribuie puțin la adâncirea românului în pesimism. Bineînțeles și pentru faptul că minorii și bătrânii nu au loc de muncă, e de vină „ăla” sau partidul „celălalt”, că doar totul se rezuma la politic.

Dar mai mult decât orice, omul este un consumator care plătește. Trebuie, deci, orientat spre anumite produse sau să evite altele, în funcție de interesele celui care plătește „știrea”.

O veste teribilă! Consumul de parizer crește cu 20% riscul de a face cancer.

În loc de parizer se poate pune orice altceva, că-i tot ăl drac. Joaca cu cifrele e ușoară. Se ia una bucata statistică și este explicat riscul la care se supun consumatorii de parizer. Se dă un eșantion de o sută de oameni, cinci fiind bolnavi de diverse forme de cancer, iar unul dintre cei bolnavi are cancer intestinal provocat de parizer. Deci 20% dintre bolnavii de cancer au această boală datorită parizerului.

Același studiu ne arată că e mai sigur să consumați … cârnați, că riscul de a face cancer intestinal este de doar 1%… la același număr de o sută de oameni, statistica ne arată că doar unul poate să se îmbolnăvească de cancer intestinal din cauza cârnaților.

Deși procentajele sunt de speriat în cazul parizerului și liniștitoare pentru iubitorii de cârnați, la urma urmei tot aia e… un om din o sută va face cancer intestinal. Depinde doar cum este prezentat cazul. Șocant, nu? Cam ca la problema aia de clasa zero… ce e mai greu? Un kilogram de de fier sau un kilogram de pene?

Și, bineînțeles, să nu uităm de știrile de sezon care ne dau pe spate de patru ori pe an… an de an. Iarna ninge, primăvara plouă, vara e secetă și toamna ar trebui să cadă frunzele, dar nu mai au de unde, că au tăiat UDMR-iștii toate pădurile.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria aceste cuvinte ne doare

6 Comentarii

 1. Tudor Madalin

  28/01/2014 la 9:17 pm

  Glumesti nu?
  Eu stieam de 49 % oficial, spus la radios plus un 10% cred ca ajungem la o alta cifra ceva mai senzationala… insa na hai sa dam stiri si sa spunem prostii,nu?

  Dă-i replica

 2. Ion Toma

  28/01/2014 la 8:31 pm

  Niste nesimtiti debiteaza tot felul de asa zise stiri care nu au nici-o legatura cu senzationalul,numai ca sa te faca sa stai in fata tv. pentru a avea ei rating.

  Dă-i replica

 3. claussit

  28/01/2014 la 10:37 pm

  Ma bucur cand vad ca se cineva mai zice de UDMR si paduri . Ce putina lume stie de mafia lemnului condusa de ei in tara asta …
  TV-ul e doar pentru meteo si foarte foarte rar pentru o emisune speciala sau un film bun (vechi de obicei).
  Ziare nu mai exista in tara asta , doar pupincuristi de o tabara sau alta si vanatori de senzational inexistent ( da click aici .. si o sa ramai prost ) . Noroc cu cateva bloguri de opinie ca mai ai ce sa citesti ce iti vine in feeder 🙂

  Dă-i replica

 4. Gabryell

  28/01/2014 la 11:05 pm

  Ma bucur ca mai sunt si altii pe faza… Despre toate Uimirile si socantele articole mizerabile ale unor panarame de redactori si reporteri , facui… ( sper sa nu te superi pentru folosirea cuv. Vreau sa fiu in ton cu tine, chiar daca eu sunt moldovean) si eu un articol acu vreo doua saptamani. Prea ma enervasem de la niste stiri goale de tot, fara nici un Wow…
  http://www.simpludetot.com/blogging-simplu-de-tot/senzational-si-incredibil-de-uluitor/
  Si ,sincer, daca mi-ar fi acceptat toate comment-urile la ,, articolele senzationale si socante,, iti spun sincer ca inchideau siteul numa de rusine.
  Cat despre noi, Cu respect…

  Dă-i replica

 5. 31 ianuarie 2014 | paradigma.ro

  31/01/2014 la 1:13 am

  […] soc si groaza […]

  Dă-i replica

 6. Cornelia Bercea

  15/03/2014 la 10:45 pm

  NORMAL , SA TINA OAMENII OCUPATI CU PROSTII SI SA NU VADA CE ESTE IMPORTANT SI MANEVRELE LOR !!!

  Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.