Acas' di tăte pentru toți Și românii visează… visul american

Și românii visează… visul american

5 minute de citit
1
0
2,345

Actele sunt rezolvate, viza este în regulă, deci și emoțiile de la ambasadă au trecut… cum te simți acum că ai primit undă verde pentru State? Cu bagajele demult pregătite, ești în aeroport și te îndrepți spre terminal. Un gând stupid nu-ți dă pace: de ce i se zice terminal? Îți pare mai potrivit … începutal, căci te îndrepți spre un nou început. E prima ta vacanță prin programul work and travel.

Chiar dacă nu dormi, totuși visezi… visul american. Simți că ți-au crescut aripi și că parcă zbori… e parcă… chiar zbori, dar cu avionul. Zbori și îți lași gândurile libere spre aventurile care te așteaptă.

Pentru următoarele patru luni din viață vei fi yankeu sau cowboy, cum te credeai în copilărie când te jucai cu soldățeii de plastic. Ai crescut cu westernurile cu John Wayne, iar desenele animate ale lui Walt Disney ți-au colorat copilăria. Mai ții minte cum primii profesori de limba engleză ți-au fost nătărăul Goofy sau simpaticul Mickey Mouse? Visarea te cuprinde și nici nu-ți dai seama când începi să fredonezi „Bare Necessities”, cam așa cum îi cânta grăsunul Baloo lui Mowgli în Cartea Junglei.

disney world

Cine știe? Ai putea chiar tu să faci parte din familia Disney, să fii Aladdin sau motanul Sylvester. Să muncești dar și să te distrezi în același timp. Costumat în personajul favorit din copilărie te bucuri de bucuria pe care o aduci copiilor. Toți te adoră, copii sau adulți, mici sau mari, toți vor să facă fotografii cu tine și vor păstra o amintire cu tine.

Ooo! Sau cum ar fi să pleci la muncă și să te întorci acasă cu un bronz de invidiat Made in U.S.A?

Știi să înoți, iar în apă ești în elementul tău. Îți mai aduci aminte de costumele roșii din „Baywatch” și de trupurile acoperite de un bronz perfect? Să nu mai vorbim de fetele frumoase. E clar! Asta e de tine! Să fii salvamar pe plajele însorite din Miami, să fii tu cel în mâinile căruia fiecare om își încredințează viața. Mai rar așa job work and travel. Vei fi invidiat de către orice cunoscut. Păi nu? Să caute și ei oferte turistice la CND Turism dacă vor vacanțe speciale și aventuri pe nisipul fierbinte.

salvamarSalvamar pe o plajă din Florida. Să fii stăpânul plajei, să supraveghezi totul din turnul tău colorat. Ei bine, ăsta chiar ar fi un domeniu în care ai sta de bună voie la locul de muncă mult după încheierea programului de lucru, ba chiar ai veni cu cea mai mare plăcere și în zilele libere. Foarte simplu. Doar schimbi șortul de salvamar la finalul programului și te bucuri în voie de valuri sau de un cocktail la umbra palmierilor adevărați, nu din ăștia plantați cu forța cum se găsesc pe litoralul românesc.

Decizii, decizii.

Dar visul american se lovește de realitatea românească. Ți-e teamă că nu stăpânești prea bine limba engleză. Ce te faci? Cum ce? Bucătar. E o meserie de vis dacă nu ești străin de cratițe și tigăi. Dar dacă nici la capitolul cu rețetele de la mama nu stai prea bine, nu e o problemă, în orice bucătărie este mereu nevoie de o mână de ajutor sau mai bine zis, kitchen utility worker să înțeleagă tot americanul. Se găsește de lucru pentru oricine.

Să nu uităm totuși că programul nu se numește doar work, ci și travel. După muncă și răsplata. Pune așadar bocceluța în vărf de băț și ia America încet, la pas.

Ai muncit destul așa că ai voie să stai relaxat la o halbă de bere (o halbă, nu mai multe, că doar ai mult de mers și atâtea locuri de vizitat). Așadar fă un pas înapoi în istorie și vizitează Jean Lafitte’s Blacksmith, un bar ca pe vremuri din New Orleans; cârciuma despre care se zice că e mai veche din Statele Unite. Dacă ai noroc, poate dai chiar nas în nas cu fantoma legendarului pirat Jean Laffite, care ar fi fost cândva, cam pe la sfârșitul anilor 1700, proprietar al localului și despre care se zice că mai vine și acum în vizită, probabil să vadă cum merg afacerile.

Acum că ai băut un păhărel, doar atât cât să îți faci curaj, e timpul să încerci senzații tari. Dacă ai fost în State și nu ai văzut Marele Canion, atunci degeaba te-ai mai dus. Iar dacă tot ai ajuns prin zonă, musai să urci pe platforma Skywalk. Pentru aventura asta ai nevoie de mult curaj, dar și de un dram de nebunie… e mare lucru să te plimbi pe o „potcoavă” transparentă sub care se deschide un hău de peste o mie de metri.

Skywalk

Ce să zic, e frumos să mergi prin aer, dar parcă tot cu picioarele pe pământ e mai bine.

guma de mestecatPun pariu că toată viața ți-a trecut prin fața ochilor acolo sus. Ai văzut chiar și cum te certa mama atunci când îți lipeai guma de mestecat pe pereții din cameră. Uite, acum ai ocazia să faci asta fără să te mai certe nimeni. Dă o fugă până în San Luis Obispo, California, caută Bubblegum Alley și mai fi copil încă odată. Printre atâtea gume câte sunt lipite pe pereți, o să găsești mai greu un loc lliber, dar merită încercat.

Stai. Ce se aude?

O voce anunță pasagerii să se pregătească pentru aterizare. Hai, nu mai visa cu ochii deschiși. Acum a venit timpul să pășești pe tărâm american și să trăiești visul de vacanță cu work and travel.

Articol scris pentru SuperBlog 2013.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria di tăte pentru toți

Un comentariu

  1. turbo

    12/11/2013 la 1:34 pm

    da visul american niciodata nu va deveni romanesc, doar vom gusta cate putin din el cand calatorim la americani

    Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.