Acas' aceste cuvinte ne doare Serios?! Opt milioane de euro pentru site-ul ăsta???

Serios?! Opt milioane de euro pentru site-ul ăsta???

4 minute de citit
7
0
2,555

Fără surle și trâmbițe amu o lună a fost lansat http://portaleromania.ro/, e-portalul tuturor e-românilor. Ar fi total lipsit de interes dacă nu ne-ar lovi acolo unde ne doare mai mult: la portofel. Umblă zvonuri prin târg cum că proiectul ar fi costat 8 (opt) milioane de euro.

Hai mă, o căruță de bani pentru asta? Păi cu zece-cinșpe dolari se putea angaja un freelancer din India și pariu că făcea o treabă mai de Doamne-ajută. Bine, că n-ar fi fost 100% funcțional, dar nici ăsta de milioane de euro nu e. Sau mai bine ar fi adus vreun hacker din Drăgășani, că le făcea ăla o copie după vreun site de la Casa Albă, de stătea motanul în mustăți.

Lăsând gluma la o parte, sunt de acord că un asemenea portal înghite niște sume considerabile de bani cu găzduirea proprie, un server costă, licențele costă și ele, mâna de lucru, tot… dar din moment ce te înhami la așa ceva, nu-l faci în dorul lelii, fără cap, fără coadă și să oferi vizitatorului un mare zero barat sau informații expirate.

La un asemenea proiect nu site-ul fizic ar conta prea mult, ci munca din spatele lui ar trebui luată în vedere. Cantitatea de date introduse ar trebui să fie imensă, să cuprindă informații, obiective turistice, numere de telefon, adrese utile, etc. pentru fiecare orășel, comună sau cătun din românica. Iar aceste date ar trebui permanent actualizate, să fie oameni special angajați în acest scop. Dar nu. E mai ușor să arunci două fraze copiate de pe net, că doar orice sătuleț are acum site propriu, iar grosul banilor intră în conturile băieților deștepți. E mai ușor să dai copy/paste la cinci cuvinte fără noimă, fără să verifici informațiile și să te lauzi că ai făcut căcatul praf. Dar suntem obișnuiți cu astfel de afaceri la nivel înalt, doar ne aflăm în țara frunzei lui Madam Udrea.

Prima mare întrebare pe care mi-o pun ca și vizitator al vreunui site e „de ce să intru pe site-ul ăsta și nu pe un altul din miile de site-uri?” pentru că doar aici aș găsi o anumită informație sau am tot ce-mi trebuie, sintetizat, organizat, fără să zbor din link în link.

Deci, de ce aș folosi portalul e-România?

Părerea mea, ca și potențial utilizator:

Ca și exemplu despre utilitatea portalului, iată prima și ultima experiență avută cu el. Din curiozitate, intru pe portalul de prea multe milioane să citesc și eu câte ceva despre orășelul meu natal, frumușelul Balș din miezul Olteniei. Și ce să văd?

Oraşul Balş este situat în partea de vest a judeţului Olt. Oraşul se învecinează: la est cu comunele Bobiceşti şi Birza, la vest cu judeţul Dolj, la nord cu comuna Oboga şi la sud cu comuna Voineasa.

Atât! Serios? Dacă aș fi pentru prima dată în oraș, să mor dacă m-ar interesa cu ce comune se învecinează orașul. M-ar interesa mai mult unde e poliția, spitalul, dacă am ceva obiective turistice de vizitat (ok, în Balș nu e cazul). Iar cele trei poze seci, două cu podul și una cu acoperișul de la sediul poliției, cred, nu mă îmbie să mai intru a doua oară pe site.

orasul bals

Să nu mai zic că nici nu știu să existe comuna „Birza”… eu auzisem de „Bârza”, dar ce mai contează o literă, acolo, că oricum nu se chinuie nimeni să citească. Și e prea grele astea cu „î din a” și „â din i” și s-o ia naiba de gramatică ce se tot schimbă de la an la an.

Bun! Părăsesc pagina, cu gândul să nu mai intru vreodată pe acolo și zic să-mi măsor puterile cu maeștrii SEO de la compania Omnilogic, ăia care cică făcură saitu’  și băgară milioanele în „pozânar”. Ce-i drept, e un test slăbuț, superficial, disponibil pentru cei fără grămezi de bani de investit, dar totuși, e un test.

Deci oltelean.com vs. portaleromania.ro luptă pe viață și pe moarte și câștigător la procentaje e …

eportal

oltelean… Ura! Fără bani investiți, fără echipă în spate, blogulețul meu pare că se mișcă mai bine decât un site de milioane. Ce zici dom’ Marin Gabriel mă angajezi și pe mine? Că la cât de slab se lucrează la Omnilogic, prea mare pagubă nu pot face pe acolo. Hai domnu’, să mănânce și gura mea un pișcot de la stat. Glumesc, desigur.

Acum serios! Nu ar trebui să ne mai mire nimic, licențele le primesc doar cei care trebuie să câștige licitațiile cu statul, iar condițiile de participare se fac la fel, pentru cei sunt dinainte aleși. Toată lumea câștigă, nimeni nu pierde… mai puțin  douăj’ de milioane de români, dar asta nu interesează pe nimeni.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria aceste cuvinte ne doare

7 Comentarii

 1. robert

  03/02/2014 la 1:57 pm

  se pare ca in romania „porcariile” costa … foarte multi bani.

  Dă-i replica

 2. reparatii turbosuflante

  03/02/2014 la 4:41 pm

  dar ce stie sa faca site-ul asta de 8 milioane de euro? e un site perfect pustiu si gol, nu te prea ajuta la nimic plus la cum arata nici nu te atrage sa mai intri a 2 a oara. mai bine foloseau bani astia pentru publicitate…

  Dă-i replica

 3. Iulian M.

  03/02/2014 la 7:39 pm

  Ce sa stie? Nici macar functia de marire a fontului nu a functionat, iar ala-i un script banal.

  Dă-i replica

 4. FCC

  03/02/2014 la 9:34 pm

  o mica spalare de bani, un fleac …

  Dă-i replica

 5. vavaly

  03/02/2014 la 11:49 pm

  mama ei de … şi de … şi de… absurd, revoltător şi de-a dreptul sfidător la adresa inteligenţei românilor în primul rând. dar, cum se spune şi mai sus, o spălare de bani acolo, că doar nu verifică nimeni. sau dacă verifică pe cine interesează. păcat, mare păcat.

  Dă-i replica

 6. Alex

  04/02/2014 la 3:13 pm

  Pe bune? 8 milioane.. ce naibi ala e site de 200-300 euro :)), asta e gen Km de autostrada la noi e 15 mil de euro km si la altii 1.5 mil 😐

  Dă-i replica

 7. […] Serios?! Opt milioane de euro pentru site-ul ăsta??? […]

  Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.