Inchirierea unui apartament este o modalitate de compromis pentru cei care nu detin un spatiu de locuit propriu, insa un avantaj pentru cei care detin un bun imobiliar. Fiecare in parte dispune de avantaje si dezavantaje, de griji, responsabilitati si indatoriri.
Care sunt aspectele ce definesc grijile unui proprietar? Cand vine vorba de cei care ofera apartamente de inchiriat exista numeroase aspecte de care trebuie sa tina cont, pentru ca si ceea ce tine de plata chiriei sa fie in avantajul acestora, cunoscand intra-adevar beneficiul financiar pe care il primesc.
Ce trebuie sa faca un proprietar, inainte de a inchiria un spatiu
Orice chirias isi va dori ca banii pe care ii plateste pentru inchirierea unui spatiu sa fie platiti cu folos, adica suma sa fie rezonabila in raport cu conditiile oferite. Asadar, este de preferat ca proprietarul sa ofere conditii decente de locuit, poate chiar moderne, iar suma perceputa pe chirie sa fie conforma cu acestea.
Starea unui apartament trebuie imbunatatita. In pasi simpli se recomanda varuirea anuala sau dupa caz, intretinerea peretilor din acest punct de vedere. Daca instalatiile sanitare si electrice nu sunt de generatie moderna cu atat mai multe sunt riscurile ca investitiile sa fie tot mai frecvente: tevi de apa de proasta calitate sau vechi se vor sparge, apa infiltrata afecteaza calitatea peretilor si nu numai, in timp ce becuri arse si prize defecte vor atrage nevoia de a sparge zone din pereti pentru reparatii.
Cat despre aspectele legate de mobila, aici lucrurile sunt discutabile. Unii nu se incumeta sa mobileze si apoi sa ofere spre inchiriere. Ar fi si o investitie prea mare. In caz contrar insa, pretul prea mare nu se justifica total. Pentru chiriasi pare destul de greu sa vina cu propria mobila, mai ales daca nu aleg chiria respectiva pe termen lung. Cu toate acestea, mai bine deloc decat de proasta calitate, ce se strica repede, cere inlocuire si nici nu aduce un grad de confort dorit.
Masuri de precautie
Orice proprietar care doreste sa isi lase imobilul unor chiriasi trebuie sa tina cont si de aspectul legal din ecuatie. Un contract intre cele doua parti este necesar si pentru avantajul unui proprietar, pentru siguranta acestuia de a primi banii cuveniti. De asemenea, un contract poate sa includa prevederi legate de colaborarea celor doua parti, cu aspecte ce se discuta in prealabil. Este mai sigur sa se opteze pentru o astfel de metoda.
Cat despre pretul aferent chiriei, este indicat a se cerceta piata. Spre exemplu, categoriile de apartamente chirie aferente orasului vizat si a zonei cu pricina sunt edificatoare. Portalul celor de la Compari Imobiliare poate fi o sursa din acest punct de vedere, pentru ca dispune de anunturi din intreaga tara, anunturi imobiliare ce vizeaza inchirierea, vanzarea si cumpararea de imobile.
Este adevarat ca piata imobiliara poate fi speculata, ca veniturile din domeniu se pot traduce prin castiguri foarte bune, insa exagerarea duce la pierderi. Atat chiriasii cat si proprietarii trebuie sa se mentina cu picioarele pe pamant, iar cererile si ofertele sa fie reale si justificate.