Acas' aceste cuvinte ne doare Cu cardul plin, poți să mori și de foame …

Cu cardul plin, poți să mori și de foame …

3 minute de citit
6
1
1,867

Românie, Românie… țară a banilor de hârtie. Sau, mă rog, de plastic.

Chiar dacă avem toți carduri peste carduri, de debit, de credit, de cumpărături sau degeaba, tot cu banii chită în portofel suntem obișnuiți … și în siguranță.

Pe la noi, ăștia de la periferia Europei, cardul e aproape inutil. Poți să ai bani grămadă în cont, că rar găsești și un magazin în care să-l poți folosi. Fapt: Ieri, pentru a-mi lua un amărât de pachet de țigări am pierdut o jumătate de oră din viață și mi-am încercat norocul în vreo 4-5 magazine… sau ABC-uri cum se zice p’acilișea pe la Oradea. Nu acceptau plata cu cardul și gata.

Cireașa de pe tort și momentul în care mi-a venit să fac cardul bucățele a fost când văd un magazin care avea lipit pe ușă abțibild din ăla cu „Plătește aici cu cardul, zero la sută comision… plătești cu cardul ai numai avantaje…” blablabla-uri din alea atrăgătoare și mincinoase. Zic „hait, că l-am prins pe Dumnezo de picior” Aiurea. Cred că-l prinsesem, dar de alt organ, că vânzătoarea se holbă tâmp la mine și-mi zice ca la ultimul boschetar:

– Dacă iei doar țigări nu poți plăti cu cardul, că țigările au preț fix și magazinul nu câștigă nimic.

M-am blocat. Creierul mi s-a pus pe pause pentru câteva secunde. Stăteam cu cardul în mână și încercam să fac ceva. Orice, dar nu știam ce. S-o înjur? Să cedez și să încep să dărâm rafturile cu marfă din magazin? Să folosesc metoda Zglobiu vs. Băse și să-i aplic toantei o flegmă plină de muci între ochi? Nu. Sunt prea bine educat, mama mea nu a avut ce face și m-a dădăcit de mic cum să mă comport în societate. Și nu vreau să fiu obligat de nimeni să cumpăr ceva de care nu am nevoie.

M-am resemnat. Așa e viața la noi, la sat, că cam așa e pe aici pe la Oradea (cacofonie intenționată, nu săriți de trei litere în sus :-S  )

E trist să ai bani și să nu ai unde să-i folosești. Ba chiar, cum am mai pățit-o, în România cardul dăunează grav demnității.

Un alt eveniment mai vechi s-a petrecut în Billa. Din trei case, două funcționau. Era o aglomerație de zile mari, oamenii așteptau nerăbdători aliniați în două cozi imense. Ajung la casă, scot cardul să plătesc și tanti casiera se uită la mine de parcă i-aș fi dat o poză deocheată cu mă-sa. „Nu se pot face plăți că cardul că nu merg aparatele”. La casa vecină, aceeași problemă, altcineva care se credea în vreo țară civilizată și încerca să achite cumpărăturile cu cardul din dotare.

Rezultatul? S-au blocat casele și toți au așteptat până am scos amândoi bani de la bancomat, să putem face plățile. Și cine au fost cei înjurați de gloata furibundă adunată ciorchine în spate? Eu și respectivul client, că am avut nesimțirea să ne ținem banii în cont, nu în batistă ca orice român adevărat. Nimeni nu le-a zis „de dulce” celor din Billa, că era datoria lor să anunțe prin difuzoare că nu le merg cititoarele de carduri, că degeaba au magazinul plin de difuzoare prin care plictisesc clienții cu fel de fel de muzici nașpa. Sau măcar să lipească o amărâtă de hârtie pe undeva, prin care să avertizeze clienții. Ei aș! Ce pretenții am și eu!!!

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria aceste cuvinte ne doare

6 Comentarii

 1. Radu Thor

  29/05/2014 la 8:58 am

  :)) Am păţi şi eu din astea. Evident când mai aveam bani pe card! 🙂
  Şi în Bucureşti şi în Constanţa.
  Deh, plăţile cu cardull vrei nu vrei se înregistrează şi trebuie să plăteşti Tva-ul şi impozitul pe profit!

  Dă-i replica

 2. Stan

  29/05/2014 la 11:45 am

  Cred ca fiecare dintre noi a patit ceva de genu…

  Dă-i replica

 3. Mikyangel Miky Angel

  29/05/2014 la 9:52 am

  Da, eu ii mai si intreb de ce nu-si iau POS-uri ca poate nu am bani cash la mine :)))

  Dă-i replica

 4. eXIST

  29/05/2014 la 2:13 pm

  Amuzant articolul, dar… ma misca rau supararea ta! N-am patit-o si … la naiba, mereu platesc si eu prin card. Deci se poate si asa ceva! :)))

  Dă-i replica

 5. Spanac

  29/05/2014 la 4:37 pm

  nu exista nu poti plati tigarile cu cardul. efectiv nu exista asa ceva in romania. si daca vaca aia asa ti-a zis, trebuia sa chemi frumos patronul magazinului. faceai scandal pana venea ala.

  cica nu se pot plati tigarile cu cardul… asa am gasit pe un forum din 2012. insa eu la lidl am platit de 3 ori tigari cu cardul. si-am cumparat DOAR TIGARI.
  LA FEL SI LA CORA…

  Dă-i replica

 6. Iulian M.

  29/05/2014 la 6:57 pm

  Nu mi s-a intamplat pana acum sa nu pot sa cumpar doar tigari cu cardul. Ce naiba, mai demult mergea si cu bonuri de masa…
  Ba chiar cand am drum printr-o zona a orasului, e un magazin din care imi iau mereu tigari, platesc cu cardul si nu e nicio problema.
  Cred ca putea fi si o smecherie prin care m-ar fi fortat sa mai cumpar ceva in plus. Asa, nu numai ca nu am mai luat nimic, dar m-au pierdut si de client.

  Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.