Acas' aceste cuvinte ne doare Și totuși suntem în România…

Și totuși suntem în România…

1 minute de citit
4
0
1,689

romania ungaria Oprește trenul în Sfântu Gheorghe. Nu în Sepsiszentgyörgy. În Sfântu Gheorghe. Dacă înfigi un compas în hartă, e pe acolo, aproape de punctul din centru al României.

Ușa compartimentului se deschide larg și printre o grămadă de bagaje apar un el și o ea. Un cuplu de bătrânei.

Veseli nevoie mare, zâmbitori, cei doi intră în compartiment și ne salutăm, că așa-i frumos:

– Jó napot kívánok.

Când le-am răspuns cu „bună ziua”, s-a dus dracu’ veselia. Le-au căzut fețele. S-au cătrănit de parcă-i înjurasem, iar pentru următoarele zece ore a trebuit să suport două perechi de ochi ce mă analizau din cap până în picioare. Mă uitam în gol, pe fereastră, iar în reflexia geamului îi vedeam pe cei doi vecini de drum cum mă țintuiesc cu priviri răutăcioase.

Cireașa de pe tort a venit spre dimineață, când, după ce au fost împreună la W.C., bătrâneii s-au întors aproape în fugă și agitați și-au verificat gențile. Nu cumva să le fi dispărut ceva în cele cinci minute cât au fost plecați. Nu cumva nenorocitul ăsta de român să le fi furat avuțiile.

Nu vreau să fiu înțeles greșit, știu că e un subiect sensibil. Nu dau doi bani pe prostiile extremiste. Am prieteni de naționalitate maghiară care, la fel, nu dau nicio importanță porcăriilor separatiste. Am colegi de servici unguri și nimeni nu face niciun fel de diferențiere… suntem doar oameni printre oameni.

Dar nici nu-mi pică bine ca primele cuvinte pe care mi le adresează vreun necunoscut să fie în maghiară, de parcă s-ar subînțelege că toată lumea trebuie să vorbească ungurește sau ca în cazul prezentat mai sus, să fiu privit cu ură de către niște… (h)unii cu care n-am nimic de împărțit.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria aceste cuvinte ne doare

4 Comentarii

 1. Natural

  02/09/2013 la 3:35 pm

  Cam multe detalii de-astea provocatoare in ultimul timp… Steaguri, declaratii sau gesturi simple care alcatuiesc o imagine de ansamblu.

  Dă-i replica

  • Iulian M.

   02/09/2013 la 3:58 pm

   Is chestii, cateodata, marunte, dar care adunate nu dau o imagine prea frumoasa

   Dă-i replica

 2. spanac

  02/09/2013 la 7:28 pm

  total de acord cu tine.
  de ce nu i-ai injurat?
  le-as fi zis pe un ton foarte amical un zsop ki a faszom!

  n-am nimic cu ungurii. insa cand esti privit ca un hot pentru ca esti roman in tara ta, apai sa nu te miri cand iti fac vant in fata acceleratului…

  Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.