Acas' di tăte pentru toți Cele mai înjurate sarmale

Cele mai înjurate sarmale

3 minute de citit
8
0
2,621

Uf! Am gătat cu muncile pentru Crăciunul ăsta. Nu credeam că mai apuc clipa în care toate să fie pregătite și să nu mai fac nimic, să stau cu burta-n sus… la bec.

Frigiderul e burdușit (în sfârșit!!!) – săracul, în viața lui nu a avut atâtea de-ale gurii… și (ca să fac și-o glumă proastă) nu mă refer la tromboane, clarinete, fluiere, ci mâncare adevărată. Gătită, muncită și… înjurată.

Nu știu ce am avut anul ăsta de-am făcut atâta mâncare, că suntem doar doi… doi jumate dacă mai pun la socoteală și pisica. Probabil să avem ce arunca după Crăciun. Sau după un an de mâncat doar fast-food, abundența asta a venit așa, ca o răzbunare. Vorba aia: dacă nu rămâne, atunci nu e destul.

Buuun! Sticlele de vin stau ca soldații în tranșee, așteaptă doar ordinul de atac. Prăjiturile se lăfăie care mai de care mai cremoase și mai colorate și îmi fac, parcă, în necaz, că n-am voie să dau iama în ele ;-( trebuie să aștept până după masa de Crăciun. Of! Carnea de porc s-a îmbătat de la atâta vin roșu și stă cuminte și condimentată la marinat până mâine. Iar sarmalele… ei… acum e acum… sarmalele aproape mi-au stricat ziua. Să vezi belea cu sarmalele astea.

Plănuisem deja marea zi de mâine, încă de ieri. Am alergat cu căruțul prin market, m-am bătut cu gospodinele pentru ultima bucată de piept de pui și i-am spurcat, așa, creștinește, ca de sărbători pe țăranii care s-au băgat în față la rând. Noroc că nu s-a găsit vreunul să-mi tragă vreun glonț în ochi, că e la modă.

Munca de azi începu cu sarmalele. E greu cu sarmalele astea. Noroc cu youtube-ul, că după două tutoriale de împletit sarmale, învățai și eu cum se fac. Bun, zic, să trecem la… treabă! Carnea bună, condimentele super, varza… varză… da’ varză rău de tot! Băi nene, ziceai că ieri a fost pusă la murat de tantile din Auchan. Nu se rula dat cu dracu. Și am luat și două kile, să fie de-ajuns. După vreo douaj’ de tentative de sarmale și două-trei, maxim patru pahare de uischi, mă apucară dracii. Și începură „spumele” și vorbele de dulce „Dumnezeii mamei ei de varză, cu Auchanu’ morților mă-sii”. 

Nu știu alții cum sunt, dar eu îs prost când mă apucă dracii. Ca un nativ berbec ce sunt, mai întâi dau cu capul și dup’aia gândesc ce trebuia făcut. Așa că am luat la desfăcut tot ce împletisem până atunci, mai bine zis împleticisem. O oră de muncă s-a pierdut degeaba. Toată compoziția a fost aruncată la frigider și fuga-fuguța la căutat de varză murată.

Prietenă-mea a rămas cuminte acasă, să pregătească cea mai bună salată de boeuf din toate timpurile și eu am plecat gură-cască prin oraș la cumpărat varză.

Unde dracului să mai găsești varză murată în ziua de ajun? Auchan-ul ieșea din calcul, că nu-mi trebuia varză nemurată. Să vezi că totuși există un Dumnezeu. Într-un magazin d’ăsta, de cartier, ultimele două pungi de varză murată mă așteptau cuminți în raft. Măcar varza asta a fost ușor de manevrat. Cum-necum, am reușit să fac o oală de sarmale. Hai că am scos-o cumva la capăt. Să mai zic că mi-au rămas și vreo trei kile de varză murată, numa bună pentru diminețile grele de după sărbători?

masa

Mama lor de sarmale, dacă au îndrăzneala să se despletaescă în oală, data viitoare le leg cu ață.

masa

Astea fiind spuse, un Crăciun fericit să aveți! Și ușor cu vinișorul, că mai vine și o noapte de Revelion ;-)

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria di tăte pentru toți

8 Comentarii

 1. vlad

  25/12/2013 la 12:01 pm

  Am ras cu lacrimi… ms ptr intro… eu anul asta nu am gatit absolut nimic… dar iti inteleg perfect starile.. Craciun Fericit!

  Dă-i replica

 2. Bogdan

  25/12/2013 la 8:53 pm

  Prima data e mai greu, la anul intr-o jumatate de ora sunt gata 🙂

  Dă-i replica

 3. catalin

  26/12/2013 la 2:29 pm

  Sarbatori Fericite si Craciun Binecuvantat alaturi de familie cu masa imbelsugata!

  Dă-i replica

 4. Radu

  28/12/2013 la 1:10 am

  Sarbatori fericite!

  Dă-i replica

 5. Mihai

  28/12/2013 la 7:08 am

  Esti un luptator adevarat!

  Dă-i replica

 6. Danyby

  02/01/2014 la 2:18 pm

  Te felicit pentru merlot! Vin cat mai mult, mancare o sa fie mereu daca iti merge bine

  Dă-i replica

 7. Adrian

  03/01/2014 la 7:25 pm

  Așa sunt sărbătorile, mâncare cât cuprinde și relaxare, dar înainte de masă cu peripeții, fără puțin efort nu ar avea farmec…

  La multi ani pe 2014!

  Dă-i replica

 8. […] sarmale, să scot pârleala… sper numa să nu pățesc ca anul trecut, cu cele mai înjurate sarmale (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

  Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.