Acas' guest post Metode de imbunatatire a comutatiei la motoarele electrice

Metode de imbunatatire a comutatiei la motoarele electrice

13 minute de citit
0
0
1,006

Pentru a face comutarea satisfacatoare trebuie sa ne asiguram ca acel curentul ce curge prin bobina inversat complet in timpul perioadei de comutatie atinge valoarea sa maxima. Exista doua metode principale de imbunatatire a comutatiei. Acestea sunt:

  1. Rezistenta de comutatie
  2. Curentul electromagnetic de comutare

Rezistenta de comutatie

motoareIn aceasta metoda de comutatie folosim perii de mare rezistenta electrica pentru a obtine scanteie mai mica de comutatie. Rezistenta electrica poate fi definita ca proprietatea de baza a oricarei substante din cauza careia aceasta se opune trecerii curentului prin ea.

In timp ce o tensiune este aplicata pe orice substanta, curentul incepe sa curga prin ea. Dar, daca observam cu atentie, curentul care curge prin toate substantele nu este egal chiar si atunci cand aceeasi tensiune este aplicata pe fiecare dintre substante. Acest lucru se datoreaza faptului capacitatii de incarcare, care nu este egala pentru toate substantele. Curentul depinde de numarul de electroni ce traverseaza sectiunea transversala pe unitatea de timp. Din nou, acest numar de electroni care traverseaza sectiunea transversala depinde  de electronii liberi disponibili in substante. In cazul in care electronii liberi sunt destui intr-o substanta, cantitatea de curent este mai mare pentru aceeasi tensiune aplicata la nivelul substantelor. Curentul printr-o substanta nu depinde numai de numarul de electroni liberi din aceasta, dar, de asemenea, depinde si de lungimea caii pe care un electron trebuie sa se deplaseze pentru a ajunge de la potentialul mai mic la potentialul mai ridicat al substantei. In plus, fata de faptul ca, fiecare electron trebuie sa se ciocnesc aleatoriu cu alti atomi si electroni de un numar de ori in timpul sau de deplasare. Asa ca, fiecare substanta are proprietatea de a rezista la trecerea curentului prin ea si aceasta proprietate este cunoscuta sub numele de rezistenta electrica. Acest lucru poate fi obtinut prin inlocuirea periilor cu rezistenta scazuta, din cupru, cu perii de carbon de inalta rezistenta.

Atunci cand se utilizeaza perii de mare rezistenta, atunci in timp ce perii se misca spre segmentul colector, zona de contact a periei si segmentul si zona de contact si segmentul scad si zona de contact cu celalat segment creste. Acum, in timp ce rezistenta electrica este invers proportionala cu zona de contact, atunci rezistenta va creste si rezistenta 2 va scadea pe masura ce pensula se deplaseaza. Apoi, curentul va prefera a doua calea pentru a ajunge la pensula. Astfel, prin aceasta metoda de imbunatatire a comutarii, inversarea rapida a curentului va avea loc in directia dorita.

Comutarea campului electromagnetic

Motivul principal al intarzierii timpului de inversare al curentului in bobina de scurt-circuit in timpul perioadei de comutatie este proprietatea inductiva a bobinei. In acest tip de comutare, tensiunea reactanta produsa de bobina datorita proprietatii sale inductive, este neutralizata prin producerea unui camp electromagnetic inversat in bobina de scurtcircuit in timpul perioadei de comutatie.

Tensiunea reactanta: Cresterea de tensiune in bobina de scurt circuit, datorita proprietatii inductive a bobinei, care se opune inversarea curentului in ea in timpul perioadei de comutare, se numeste tensiune reactanta.

Putem produce inversarea campului electromagnetic in doua moduri:

  1. Prin deplasarea periei.
  2. Prin utilizarea de inter-poli sau poli de comutate.

Metoda comutatiei prin deplasarea periilor

In aceasta metoda de imbunatatire a comutatiei, periile sunt deplasate in fata pentru generatorul de curent continuu si inapoi pentru motor pentru producerea suficienta de inversare a campului electromagnetic, pentru eliminarea tensiunii reactante. Atunci cand periile sunt date inainte sau inapoi, atunci aduce bobina de scurt-circuit sub influenta urmatorului pol, care este de polaritate opusa. Apoi, laturile bobinei vor reduce fluxul necesar ce formeaza principalii poli de polaritate opusa pentru a produce un camp electromagnetic de inversare suficient. Aceasta metoda este rar folosita, deoarece pentru cel mai bun rezultat, cu fiecare variatie a sarcinii, periile trebuie sa fie schimbate.

Metoda de utilizare a Inter-polilor

In aceasta metoda de comutare, poli mici sunt fixati la bucla de cuplaj si plasati intre principalii poli. Acesti poli se numesc inter-poli. Polaritatea lor este aceeasi ca si a polilor principali situati langa ei pentru generator si pentru motor, polaritatea este aceeasi ca polul principal situat in fata acestuia. Inter-polii induc un camp electromagnetic in bobina de scurt-circuit in timpul perioadei de comutatie care se opune tensiunii reactanta si ofera o comutatuie fara scanteie.

La Braco gasiti o gama larga de motoare electrice, ce acopera numeroare aplicatii, atat industriale cat si domestice. Utilizand aceste metode impreuna cu motoarele electrice Braco veti putea beneficia de o calitate superioara a functionarii si de o fiabilitate peste medie. Braco este o companie ce acorda o importanta deosebita tipurilor de aplicatii in care produsele sale sunt utilizate, punand accentul pe mediu (praf, umiditate, temperatura), tipul de actionare, cuplaj, serviciul de functionare, etc. Pe langa stocul mare de motoare trifazate, cu 2 turatii, antiexplozive, cu frana, de curent continuu, cu rotor bobinat si de inalta tensiune, Braco ofera si motoare electrice speciale, pentru mediile in care modelele standard nu pot fi utilizate.

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria guest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.