Acas' guest post Ce reprezinta arhitectura bisericilor ortodoxe? Semnificatiile turlelor de pe biserica

Ce reprezinta arhitectura bisericilor ortodoxe? Semnificatiile turlelor de pe biserica

2 minute de citit
1
0
3,159

Chiar daca ortodoxismul nu reprezinta singura religie din tara noastra, aceasta are fara nici o indoiala ponderea cea mai mare. Din acest motiv si lacasurile de cult ortodoxe sunt in numar mult mai mare. De cele mai multe ori se intampla sa trecem zi de zi pe langa un astfel de lacas de cult. Ne facem semnul crucii si mergem mai departe. Cu toate acestea, cred ca cel putin o data v-ati intrebat care este simbolistica arhitecturii bisericilor ortodoxe. Daca despre altar sau strane credinciosi stim cu totii ce simbolizeaza, nu acelasi lucru se poate spune despre modul in care bisericile sunt construite. In cazul in care nu ai aflat raspunsul la aceasta intrebare, in cele ce urmeaza sper sa reusesc sa iti ofer un raspuns cat mai clar.

biserica trei ierarhi

In tara noastra bisericile construite in forma de cruce si corabie sunt cele mai frecvente tipuri de constructii intalnite. Construirea de biserici in forma crucii semnifica faptul ca Iisus Hristos a intemeiat biserica prin jertfa Sa pe cruce. Bisericile construite in forma de corabie semnifica faptul ca doar prin vizitarea casei Domnului, ori de care ori putem, ne vom apropia de imparatia lui Dumnezeu.

Turlele bisericilor sunt de asemenea foarte importante in constructia unei biserici, deoarece acestea au o insemnatate aparte. Daca semnificatia formei in care este construita biserica este cunoscuta de mai multa lume, atnci cand vine vorba despre semnificatia numarului de turle care se afla pe biserica, lucrurile stau putin altfel, in sensul ca nu foarte multa lume cunoaste aceste semnificatii.

Pentru a elucida misterul, haideti sa aflam care sunt semnificatiile turlelor de pe biserica:

 • In cazul in care pe biserica se regaseste doar o singura turla, aceasta il simbolizeaza pe Iisus Hristos, iar stalpii care o sustin ii simbolizeaza pe cei patru evanghelisti care au vestit pe pamant evanghelia.
 • Deoarece Dumnezeu are doua firi, una umana si una dumnezeiasca, exista biserici care au doua turle, pentru a simboliza faptul cele doua firi ale lui Dumnezeu.
 • Sfanta Treime este simbolizata prin trei turle pe biserica.
 • Asa cum am scris mai sus, cei patru evanghelisti care au vestit evanghelia pe pamant sunt simbolizati prin intermediul celor patru turle care se regasesc pe unele biserici.
 • In cazul in care te-ai intrebat de ce sunt biserici cu sapte turle, afla ca acestea simbolizeaza cele sapte daruri ale Sfantului Duh.
 • Bisericile cu opt turle simbolizeaza vesnicia.
 • Noua turle simbolizeaza cele noua cete de ingeri.
 • Cei doisprezece apostoli sunt simbolizati de cele doisprezece turle care se regasesc pe unele biserici.
 • Nu in ultimul rand, bisericile care au treisprezece turle ii simbolizeaza pe cei doisprezece apostoli precum si pe Iisus Hristos.

 

Încarcă mai multe articole faine
Vezi mai multe din categoria guest post

Un comentariu

 1. free logo

  08/07/2016 la 2:01 pm

  Cred ca la rusii arata mai bine.

  Dă-i replica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.