In Romania, primele baterii de acumulatoare folosite de cei mai multi dintre conducatorii auto, erau confectionate din ebonita si necesitau, in consecinta, masuri de intretinere frecvente, solicitand verificari dese. Acum in schimb, bateriile nu mai pot fi reincarcate. Progresele din campul fabricarii de baterii vizeaza folosirea de noi materiale, capabile sa asigure o functionalitate inalta pe toata perioada termenului de exploatare. Acest tip de baterii este cunoscut sub denumirea de “baterii fara intretinere”.
Va prezentam cateva idei care pot avantaja o durata de viata mai lunga pentru bateria auto:
• In zonele cu climat mai cald, ca si pe timp de vara, va recomandam sa verificati cu simt de raspundere nivelul electrolitului. Daca este cazul, adaugati apa distilata. (Numai in situatii extreme, adaugati apa de ploaie!).
• Va sfatuim sa inchideti toti consumatorii (aparatele de climatizare, muzica, faruri etc.) inainte sa porniti vehiculul, mai ales daca circulati iarna.
• Evitati sa lasati diversi consumatori de energie porniti, deoarece acest fapt poate grabi procesul de descarcare a bateriei. In plus, acest obicei poate conduce, in cel mai rau caz, inclusiv la defectiuni. In asemenea situatii, se recomanda sa incarcati complet bateria, utilizand un incarcator extern.
• In regiunile caracterizate printr-un climat mai rece, puteti recurge la un mod ingenios de augmentare a puterii disponibile pentru a porni motorul, constand in schimbarea cablurilor bateriei cu niste cabluri de diametru mare.
• Daca manipulati baterii pe baza de plumb-acid, va sfatuim sa va protejati vederea, purtand ochelari de protectie.
Totodata, este esential sa fiti un sofer constient de impactul pe care bateriile il pot avea asupra mediului. Alcatuite din componente care includ materiale si substante chimice nocive pentru mediul inconjurator, bateriile vechi sau stricate trebuie predate centrelor specializate in reciclare baterii, precum magazinele Sorgeti sau alte locatii de unde le-ati achizitionat.