De mici ne dezvoltăm spiritul competițional, iar noi ăștia, bărbătușii, suntem atrași de tot ce ține de lupte, de arta războiului. Când eram mici jucam „pac-pac” cu arme imaginare, ne „împușcam” cu cornete de hârtie, iar orice bucată de lemn devenea rapid o sabie sau o pușcă. Mă rog, asta făceam noi, ăștia care acum suntem oameni maturi (vorba vine). Bărbățeii ăștia mici, din ziua de azi… tot cu vânătoarea se ocupă, doar că un pic mai altfel… se împușcă mai mult online sau vânează pokemoni cu telefoanele deștepte din dotare.
Ideea era că indiferent de forma sub care se prezintă, spiritul competițional ne motivează, ne ajută să ne depășim performanțele anterioare.
Dar ce te faci când ești adult și parcă nu îți mai stă bine alergând pe stradă cu țeava tuberman sau tub Bergman (?) în mână, vânându-ți vecinii cu cornete de hârtie? Ei bine, treci la joaca de oameni mari – luptele tactice cu replici de arme airsoft.
Airsoftul a devenit tot mai popular, iar mai jos am adunat o listă cu șapte curiozități despre această activitate recreațională:
- Airsoftul este declarat sport recreațional, iar pentru achiziționarea unei replici de arme, cumpărătorul trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani. Cumpărarea unei replici airsoft este legală și se poate face fără autorizații suplimentare, dar legea interzice afișarea și folosirea acestora în spațiul public. Deci, este indicat să îți vânezi partenerii de joacă numai într-un poligon frumos aranjat ca spațiu de luptă, nu să alergi cu arma în mână ca un bezmetic pe străzi. Doar joci airsoft, nu GTA live.
- Acest sport își are originea în Japonia, unde doar cei din armată au voie să poarte arme. Așa că oamenii, inventivi din fire, au creat aceste copii fidele ale armelor de foc. Între noi fie vorba, ce nu face omul ca să își împuște șeful sau colegii de servici? În mod sportiv, într-un spațiu special amenajat și în afara programului de muncă, bineînțeles.
- Protecția minimă pentru o partidă de airsoft o reprezintă ochelarii speciali. Dacă ai ochelarii, cred că poți juca airsoft și fără armă… pe post de momeală, desigur. Deși, pentru a nu regreta câteva ore mai târziu, zic că totuși e bine să fii pregătit cu un echipament de protecție. Mai bine dai o tură, virtuală, printr-un magazin airsoft online decât să ai vânătăi și dureri după un joc. Părerea mea!
- Un joc de airsoft presupune, în general, un scenariu:
- capturează steagul, când aduni stegulețele inamice mai ceva ca Mario ciuperci
- pune o bombă în spațiul inamic – bombă fictivă, bineînțeles, că doar e joacă, iar joaca presupune multă imaginație
- dezamorsează bomba – aceeași bombă… sau alta, la fel de fictivă
- eliberarea ostaticului din spațiul inamic. Mmm, la asta nu cred că există și reversul – plasarea unui ostatic în câmpul advers
- pur și simplu o echipă încearcă să o anihileze pe cealaltă, iar combatanții se „măcelăresc” unii pe alții la grămadă
- pentru o partidă de airsoft trebuie să fie minim două echipe combatante, respectiv minim două persoane… vorba aia „airsoftul se face în minim doi”
- Replicile airsoft sunt de mai multe feluri, în funcție de mecanism și proprietăți:
- pe bază de arc – sunt cu armare manuală. Prin acest sistem puștile cu lunetă imită armele reale. A, da… la fel și alea tip shotgun, pe care îmi place să le folosesc în jocurile pe calculator.
- AEG sau mai bine zis Automatic Electric Guns… sau și mai bine zis Arme Automate Electrice. La acest tip de replici se pot aduce îmbunătățiri, pot fi personalizate, fiind și cea mai răspândită gamă de replici.
- pe bază de gaz, replicile pot fi cu sau fără recul. Doritorii de senzații tari aleg varianta cu recul, pentru că jucăria imită foarte bine arma adevărată.
- La achiziționarea unei replici airsoft, în afară de preț, trebuie luate în calcul multe alte elemente: mecanismul de acționare, capacitatea încărcătorului, viteza proiectilului, materialele din care sunt făcute replicile. Toate astea diferă de la un model la altul, iar preferințele sunt diferite pentru fiecare individ în parte, așadar trebuie făcută o documentare înainte de cumpărare.
- Ai grijă ce tip de replică folosești, pentru că vitezele cu care sunt proiectate bilele diferă pentru fiecare model în parte, deci și distanțele de siguranță pentru cei vizați diferă… recte nu este indicat să tragi în cineva aflat la trei metri dacă ai o armă reglată la o viteză a proiectilului de peste 100 m/s
- O replică airsoft presupune și responsabilități:
- întrucât este ilegal afișajul replicii în spațiul public, aceasta trebuie păstrată și transportată cutia originală sau în geanta specială
- niciodată să nu uiți de protecția ta sau a celor din jur, ochelarii fiind obligatorii
- în afara jocului nu sta cu degetul pe trăgaci și nici nu îndrepta arma spre cei din jur
- când nu o folosești, păstrează replica fără încărcător conectat
- la urma urmei, airsoftul e un joc, așa că fair-play-ul trebuie păstrat la loc de cinste